Installateurs en wederverkoop
0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Micro-omvormers of Optimizers | Enphase vs SolarEgde

  80% van de markt voor zonne-omvormers voor thuisgebruik wordt gedomineerd door twee bedrijven. We zullen deze hier voor u vergelijken.

  In een zonne-installatie voor thuis speelt de omvormer de cruciale rol om de gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom die het huis kan gebruiken.

  In grote lijnen zijn er drie soorten omvormersystemen: micro-omvormers, stringomvormers en power optimizers. Elk van deze heeft voor- en nadelen en situaties waarin het ene type geschikter is dan het andere. Hoewel een zonne-installateur van hoge kwaliteit al uw vragen zal beantwoorden over waarom zij een bepaalde omvormer aanbevelen, is het altijd een goed idee om zoveel mogelijk kennis te hebben, zodat u intelligente vragen kunt stellen.

  Het maakt niet uit van welke installateur u uiteindelijk offertes ontvangt, u krijgt vrijwel zeker ten minste één voorstel op basis van omvormers van Enphase of SolarEdge.

  Dit komt omdat deze twee bedrijven gezamenlijk nu 70% van de residentiële markt voor zonne-omvormers bezitten. Dat is een groot deel van het marktaandeel, dus als u overweegt om op zonne-energie te gaan, een bestaand systeem te upgraden of een defecte omvormer te vervangen, is het een goed idee om kennis te maken met de productopstellingen van deze twee bedrijven.

  Enphase-omvormers

  Enphase richt zich op micro-omvormers en heeft geen stringomvormers in hun productassortiment. Met een op micro-omvormers gebaseerd systeem wordt elk zonnepaneel gekoppeld aan één kleine omvormer die op de achterkant van het paneel is gemonteerd. Dit betekent dat de DC-naar-AC-conversie direct aan de achterkant van het paneel plaatsvindt, dus het apparaat moet duurzaam zijn om de buitenelementen enkele decennia te weerstaan.

  De nieuwste Enphase-micro-omvormers zijn de IQ 7-serie. Ze verbeteren de vorige IQ 6-serie met een verhoogd maximaal uitgangsvermogen, waardoor de IQ 7-serie geschikt is om te koppelen met zeer efficiënte zonnepanelen (nominaal 400 watt of meer) die gemeengoed worden in zonne-installaties voor thuisgebruik. (Als u kiest voor budgetpanelen met een lager rendement, kunt u geld besparen door te kiezen voor de IQ 6-serie van de vorige generatie.)

  Bij de IQ 7-serie kunt u uit drie modellen kiezen: de IQ 7, 7+ en 7X. Het belangrijkste verschil tussen deze modellen is het in- en uitgangsvermogen. Voor panelen met een lager vermogen is de IQ 7 voldoende. Als u grotere panelen gebruikt met een hoger celgetal (zoals 72 celpanelen die gebruikelijk zijn in commerciële en utiliteitsinstallaties), moet u overstappen naar de IQ 7+ of 7X.

  SolarEdge omvormers

  SolarEdge biedt centrale omvormers die passen bij power optimizers. (SolarEdge biedt geen traditionele stand-alone stringomvormer.) Hun omvormer voor residentieel gebruik is de enkelfasige HD-Wave-omvormer. Er is ook een driefasige HD-Wave, maar die is voornamelijk voor commercieel gebruik. 

  Met het SolarEdge-systeem is er een centrale omvormer die in de kelder, garage of op een buitenmuur op maaiveldhoogte wordt geïnstalleerd. Het zorgt voor de DC-naar-AC-conversie voor alle panelen in de array.

  Power optimizers zijn een add-on die de efficiëntie van het systeem verbetert, vooral in situaties waar sommige zonnepanelen een deel van de dag schaduw ervaren. Net als bij micro-omvormers is er een power optimizer-eenheid die op de achterkant van elk zonnepaneel is vastgeschroefd. Dankzij de optimizers kan het systeem schaduwsituaties beter aan dan een stringomvormer. Het biedt u ook monitoring op paneelniveau.

  Vanuit technisch oogpunt is een power optimizer een maximale power point tracker. Met een MPPT-eenheid kan een omvormer beter omgaan met gedeeltelijke beschaduwing, een situatie die ertoe kan leiden dat de hele array de stroomopwekking verliest als er niet voor wordt gecompenseerd. Terwijl een conventionele stringomvormer mogelijk 1 tot 3 interne MPPT-eenheden heeft, is er bij een power optimizer-systeem één MPPT per zonnepaneel. Hierdoor kan het zonnestelsel maximale elektriciteitsopwekking krijgen in gedeeltelijke schaduwsituaties.

  Vergelijking van efficiëntie

  Een van de belangrijkste maatstaven voor elk zonnestelsel is efficiëntie. Dit verwijst naar de hoeveelheid licht die wordt omgezet in elektriciteit. Met een hoger rendement kunt u met minder zonnepanelen meer elektriciteit opwekken.

  Hoewel de efficiëntie van zonnepanelen iets is dat fabrikanten opvallend kenmerken, is de efficiëntie van de omvormer ook belangrijk. Dit verwijst naar de hoeveelheid stroomverlies die in het apparaat optreedt tijdens de DC-naar-AC-stroomconversie.

  Gelukkig is de efficiëntie van de omvormer tegenwoordig niet echt een doorslaggevende factor. Het merendeel van de omvormers voor zonne-energie die u tegenwoordig op de markt zult vinden, heeft een efficiëntie van meer dan 95% en sommige hebben een efficiëntie van 99%. Dit betekent dat tijdens de DC-naar-AC-conversie slechts 1% van de binnenkomende elektriciteit als warmte verloren gaat.

  Met het SolarEdge-systeem hebt u twee componenten om naar te kijken: de centrale omvormer met 99% efficiëntie en de power optimizer met 99,5% efficiëntie. De totale systeemefficiëntie is deze twee getallen vermenigvuldigd.

  De Enphase IQ 7-serie is iets slechter met een efficiëntie van 97%, maar dit is niet echt een vergelijking tussen appels en appels. Hoewel de power optimizers van SolarEdge het systeem helpen om beter te presteren in halfschaduw, zijn micro-omvormers nog steeds een superieur systeem als het gaat om het omgaan met schaduw en gecompliceerde dakopstellingen. Hierdoor is de algehele systeemefficiëntie van een op micro-omvormers gebaseerd systeem meestal nog steeds iets beter dan een systeem op basis van power optimizers.

  Vergelijking van garantie

  Enphase-micro-omvormers hebben een productgarantie van 25 jaar, de langste in de branche. Terwijl SolarEdge power optimizers ook 25 jaar garantie hebben, wordt de centrale omvormer geleverd met slechts 12 jaar garantie. SolarEdge biedt garantie-uitbreidingen van 20 en 25 jaar, maar tegen meerprijs.

  De garanties voor beide bedrijven dekken productstoringen, maar zijn exclusief installatiewerk. Voor zowel de SolarEdge- als Enphase-systemen is het daarom belangrijk om een ​​garantie van 25 jaar te hebben. Hoewel het relatief eenvoudig is om een ​​aan de muur gemonteerde centrale omvormer te vervangen, is er veel meer werk nodig om een ​​defecte micro-omvormer of power optimizer te vervangen die op een zonnepaneel is bevestigd.

  Geprojecteerde levensduur

  Bij elk product geeft de duur van een garantie een consument een goed idee van hoe lang hij ongeveer kan verwachten dat een product lang meegaat. Eerdere versies van Enphase-micro-omvormers hadden slechts 15 jaar garantie en werden ook notoir geplaagd door betrouwbaarheidsproblemen, iets waar Enphase in principe aan toegaf.

  Sindsdien heeft Enphase gewerkt aan het verbeteren van de productkwaliteit en de productgarantie verhoogd tot 25 jaar. Het is verschillende generaties geleden sinds de problematische productserie M190 en M210, en van wat ik anekdotisch heb gehoord in de industrie, is de betrouwbaarheid van de huidige generatie Enphase-producten zeer goed.

  SolarEdge biedt ook 25 jaar garantie met hun power optimizers. Hoewel een power optimizer ook op een zonnepaneel is gemonteerd en de buitenelementen enkele decennia moet weerstaan, heeft hij minder functies dan een micro-omvormer. Theoretisch zou de eenvoudigere elektronica minder storingen moeten betekenen.

  De centrale omvormer voert het daadwerkelijke werk uit van het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom in een SolarEdge-systeem. Hun HD-Wave centrale omvormer wordt geleverd met 12 jaar garantie die u voor een prijs kunt upgraden. Dat is merkbaar korter dan de Enphase-garantie, maar ook in lijn met de garanties die andere bedrijven met stringomvormers bieden.

  Met andere woorden, 12 jaar gaat over de verwachte levensduur van een centrale omvormer. Dit betekent dat u mag verwachten dat u uw omvormer minimaal één keer vervangt tijdens de verwachte levensduur van uw zonnepanelen van 25 jaar. Zorg ervoor dat u deze factor meeneemt bij het vergelijken van de prijs van een stringomvormer of op een power optimizer gebaseerd systeem met micro-omvormers.

  Kostenvergelijking

  Over het algemeen zal een op micro-omvormers gebaseerd systeem de duurste optie zijn, zal een op een power optimizer gebaseerd systeem iets goedkoper zijn en zal een stringomvormer het minst duur zijn.

  In de echte wereld, hoewel het meestal het geval is dat een stringomvormer uw goedkoopste optie is, wordt de werkelijke prijs die u betaalt aanzienlijk beïnvloed door de deal die uw installateur van de fabrikant kan krijgen. De effecten van lokale prijzen en volumekortingen betekenen dat u een bod zou kunnen krijgen waar Enphase goedkoper is dan SolarEdge.

  De langetermijnkosten van uw systeem moeten ook een belangrijke factor zijn. Hoewel micro-omvormers vooraf meer kosten dan een stringomvormer, gaan ze gegarandeerd twee keer zo lang mee. Hoewel een garantie van 10 of 12 jaar op een stringomvormer niet betekent dat het naar verwachting zal mislukken nadat de garantie voorbij is, moet de duur van een garantie worden beschouwd als een vrij goede gids over het vertrouwen van de fabrikant in de levensduur van hun product.

  Monitoring systemen

  Zowel Enphase als SolarEdge bieden u monitoring op paneelniveau die beschikbaar is via internet of een smartphone-app. Ze vertellen u in realtime hoeveel stroom u opwekt en laten u rapporten genereren over hoeveel kilowattuur elektriciteit uw systeem op een dag, week, maand of jaar heeft gegenereerd.

  Beide systemen laten u ook zien hoeveel stroom elk zonnepaneel genereert, wat een geweldige functie is om u te helpen de gezondheid van uw systeem te bewaken en om te weten wanneer een paneel mogelijk een probleem heeft.

  U kunt een voorbeeld bekijken van hoe dit systeem eruitziet door een van de openbare systemen te bekijken die beschikbaar zijn op internet. Hoewel de webportals die SolarEdge en Enphase bieden niet precies overeenkomen met hoe hun smartphone-apps eruitzien, geeft het u een goed idee van de beschikbare details.

  Een ding om op te merken: met Enphase wordt het bewakingssysteem geleverd door een apart product genaamd IQ Envoy. Het communiceert via Wi-Fi of mobiel om gegevens naar Enphase-servers te verzenden. Als u voor Enphase kiest, vraag dan uw installateur naar deze bewakingsfunctionaliteit en ontvang prijzen voor de IQ Envoy als een afzonderlijk regelitem op uw factuur.

  Met de SolarEdge HD-Wave-omvormer is het bewakingssysteem in het apparaat ingebouwd.

  Accu voor thuis

  Met een groeiende belangstelling voor thuisbatterijen, komen steeds meer bedrijven op de markt voor batterijopslag. Hoewel de Tesla Powerwall de huidige marktleider is en meestal de goedkoopste optie, is het de moeite waard om het batterijaanbod van Enphase en SolarEdge te overwegen als u denkt aan batterijopslag.

  Zowel Enphase als SolarEdge pitchen hun systemen als alles-in-één oplossingen die goed integreren met hun omvormers en software.


  Enphase vs SolarEdge: welke moet je kiezen?

  Als u een thuisinstallatie voor zonne-energie met gedeeltelijke schaduw hebt, zonnepanelen op meerdere daksegmenten hebt gemonteerd of de wens hebt om op paneelniveau te bewaken, dan kunnen zowel de Enphase- als de SolarEdge-omvormers een geweldige oplossing zijn om ervoor te zorgen dat u het maximale uit uw elektriciteit haalt. uw zonne-energiesysteem.

  Bovendien, als u denkt dat u uw systeem in de toekomst wilt uitbreiden - bijvoorbeeld om elektriciteit te leveren voor een elektrische auto - bieden Enphase-micro-omvormers een betere uitbreidingsflexibiliteit dan ofwel power optimizer of op string-inverter gebaseerde systemen.

  Welke moet je kiezen? Hoewel het waarschijnlijk is dat Enphase u vooraf iets meer kost (hoewel niet noodzakelijk), zou ik, als ik tussen de twee moest kiezen, voor Enphase kiezen.

  De reden komt neer op betrouwbaarheid. Hoewel Enphase-producten in het verleden betrouwbaarheidsproblemen hebben gehad, zijn er sindsdien verschillende productherhalingen opgetreden, en het algemene "woord op straat" van installateurs is dat er minder vervangingen in het veld en dead-on-arrival units zijn met de nieuwste Enphase IQ 7-productlijn. Bovendien heeft Enphase goed werk geleverd aan de kant van de klant door hun upgradeprogramma aan te bieden aan eigenaren met micro-omvormers van de eerste generatie die te kampen hadden met betrouwbaarheidsproblemen. Enphase-omvormers hebben tot slot een volledige garantie van 25 jaar.

  SolarEdge power optimizers kunnen ook een goede keuze zijn voor lastige daken met schaduwproblemen, maar er zijn enkele betrouwbaarheidsproblemen met hun nieuwste producten. Omdat het een naamloze vennootschap is, worden deze kwesties openlijk besproken. In een recente winstoproep gaf de waarnemend CEO van SolarEdge, Zvi Lando, toe dat het bedrijf meer garantieclaims heeft ontvangen voor hun eenfasige omvormerseries (het type dat wordt gebruikt voor thuisinstallaties).

  ... in de afgelopen maanden hebben we een toename van het aantal eenfase-omvormerstoringen en een verhoogde callcenteractiviteit ervaren. Dit kwam door een combinatie van twee redenen. Ten eerste wordt het vrijgeven van nieuwe producten en mogelijkheden doorgaans gekenmerkt door een eerste periode van stabilisatie totdat de productieprocessen volledig volwassen zijn. Ten tweede was er in deze periode als gevolg van onze groei in marktaandeel en toegenomen verzendingen, een aanzienlijke toename van nieuwe installateurs en accounts die onze technologie voor het eerst gebruikten, en er is ook een korte leercurve voor hen.

  Om het eerste punt van Lando te vertalen, is hun power optimizer-product relatief nieuw en werken ze nog steeds aan de bugs. Wat het tweede punt betreft, lijkt hij de installateur de schuld te geven, wat mogelijk suggereert dat sommige fouten het gevolg zijn van slechte installatiepraktijken in plaats van een fout van het product zelf.

  Hoe het ook zij, de productstoringen zijn reëel en zijn zowel in 2018 als in 2019 genoemd in winstoproepen.

  Hoewel productstoringen onder de garantie vallen, vallen de arbeidskosten van een vervanging niet onder de garantie. Het is een uitgave die u absoluut wilt vermijden.

  Laatste opmerking: een stringomvormer is misschien prima

  Ten slotte moet worden opgemerkt dat als uw zonnepanelen op een enkel plat dakgedeelte worden geïnstalleerd en u geen schaduwproblemen heeft, uw beste optie misschien een stringomvormer is. Hoewel een garantie van 10 jaar voor een enkele omvormer typisch is (wat betekent dat u tijdens de levensduur van uw systeem minimaal één vervanging moet plannen), zijn de kosten van een stringomvormer ook aanzienlijk goedkoper dan micro-omvormers of power optimizers. Bovendien zijn de arbeidskosten van vervanging lager omdat u niet naar het dak hoeft te gaan om componenten te vervangen.

  Bron: The Solar Nerd (https://www.thesolarnerd.com/blog/enphase-vs-solaredge/)

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking