Installateurs en wederverkoop
0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

   

  Wat is een thuisbatterij en waarom is het zo populair?

  Een thuisbatterij is een oplaadbare batterij waarmee je zelf opgewekte zonnestroom kunt opslaan. Vergelijkbaar met batterijen in elektrische auto’s en telefoons, stelt een thuisbatterij je in staat om de opgewekte energie later te gebruiken, bijvoorbeeld ’s nachts of op bewolkte dagen. Naast zonne-energie kun je de thuisbatterij ook opladen tegen een voordelig tarief, waardoor je goedkope opgewekte stroom bijvoorbeeld in de avond kunt gebruiken.

  Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

  Een van de grootste voordelen van het verkopen van zelf opgeslagen stroom is de financiële besparing in combinatie met zonnepanelen. Door je thuisbatterij op te laden wanneer de elektriciteitsprijzen laag zijn en te verkopen wanneer de prijzen hoog zijn, kun je inspelen op de markt en je energiekosten verlagen. Dit betekent dat je niet alleen bespaart op je eigen energieverbruik, maar ook extra inkomsten kunt genereren door op het juiste moment energie aan het net terug te leveren.

  Ook verminder je hierdoor de gestelde terugleverkosten die de energieleverancier vraagt. Je kan namelijk je teruglevering verminderen naar in plaats van 80% van je opwekking, naar 20-30% van je opwekking. Dit kan honderden euro’s per jaar besparen bij je energieleverancier. Daarnaast is het nu mogelijk de btw terug te vorderen over de aanschaf van een thuisbatterij, wat de aanschaf nog een stuk voordeliger maakt.

  Voor huishoudens met een dynamisch energiecontract biedt een thuisbatterij extra voordelen. Je kunt de batterij opladen wanneer de stroomprijs laag is en verbruiken wanneer de prijzen stijgen, wat enorm kan schelen in je energiekosten. Bij een dynamisch energiecontract veranderen de prijzen vaak, wat je flexibiliteit geeft om je opgeslagen stroom te verkopen. Je kunt je eigen strategie bepalen voor het laden en ontladen van je batterij, wat je meer controle geeft over je energiekosten. Dit is heel voordelig in tijden van stijgende energieprijzen.

  Met de huidige terugverdientijd, is een thuisbatterij momenteel rendabel?

  Het eerlijke antwoord op deze vraag was tot 15-05-2024: nee, dat is het niet. De salderingsregeling zal langzaam worden afgebouwd vanaf 2027. Door het afschaffen van de salderingsregeling en de oplopende terugleverkosten is het juist nu rendabel een thuisbatterij aan te schaffen.

  Om de terugverdientijd van deze investering te berekenen, moeten we eerst de jaarlijkse besparingen en kosten bepalen. Laten we beginnen met de besparing op de terugleverkosten:

  Voor dit voorbeeld gaan we uit van een installatie van 10 zonnepanelen van 440Wp. Gezien het Nederlands klimaat, gaan we uit van 90% van de maximale opbrengst. Dat maakt 2960. Je verbruikt 4000 kWh per jaar. De kosten van de aangeschafte installatie zijn €6374.

  Voorheen betaalde je €29 dan per maand aan terugleverkosten bij je energieleverancier, maar met de batterij is dit verminderd tot €4 per maand, omdat de niet verbruikte stroom direct wordt opgeslagen.

  De besparing per maand is €29 - €4 = €25. De jaarlijkse besparing = €25 * 12 maanden = €300. Dit is enkel de besparing op terugleverkosten.

  Vervolgens moeten we ook de besparing op de aankoop van elektriciteit berekenen:

  Je hebt een verbruik van ongeveer 4000 kWh per jaar verminderd tot ongeveer 800 kWh per jaar. Dus de besparing op aankoop van elektriciteit is 3200 kWh per jaar. Jaarlijkse besparing op aankoop elektriciteit = 3200 kWh * €0.20/kWh = €640. De totale jaarlijkse besparing is dus €300 (op terugleverkosten) + €640 (op aankoop elektriciteit) = al €940 op jaarbasis.

  De kosten van installatie waren zoals bovengenoemd €6374. Hiermee kunnen we nu de terugverdientijd berekenen:

  Terugverdientijd = Kosten installatie : Jaarlijkse besparing. Terugverdientijd = €6374 : €940 ≈ 6.78 jaar. Dus, de terugverdientijd van deze investering is ongeveer 6.78 jaar.

  Wist je dat je de terugverdientijd van je thuisbatterij nog verder kunt verkorten door deel te nemen aan de onbalansmarkt met een dynamisch energiecontract? Allereerst is het handig om te weten dat er meerdere energiemarkten zijn. Op deze verschillende markten komen vraag en aanbod samen, wat de energieprijs bepaalt.

  Wanneer het aanbod hoog is en de vraag laag is, daalt de prijs meestal, maar als het aanbod laag is (bijvoorbeeld omdat het minder waait of wanneer de zon niet schijnt) en de vraag naar energie hoog is, stijgen de prijzen. Door je thuisbatterij ook hiervoor in te zetten, kun je nóg meer verdienen en besparen met je thuisbatterij.

  De prijzen kunnen verschillen, wij zijn uitgegaan van 20 eurocent per kWh. De actuele prijzen kun je vinden bij je energieleverancier.

  Meer informatie over de terugleverkosten en verdere informatie vind je op https://vandebron.nl/blog/vaste-terugleveringskosten.

  Welk merk thuisbatterij past bij mijn zonnepaneelinstallatie?

  De juiste thuisbatterij hangt af van je type zonnepaneelinstallatie. Niet iedere omvormer werkt met elke thuisbatterij. Raadpleeg daarom altijd de compatibiliteitslijst van de thuisbatterij in de productomschrijving. Er zijn ook batterijen zoals bijvoorbeeld de Sessy 5kWh thuisbatterij die je op ieder type installatie kan aansluiten en zelfs rechtstreeks op de groepenkast. Deze zijn enorm veelzijdig. Je kan er ook voor kiezen om bij de producent van je omvormer te blijven, zoals bijvoorbeeld de Enphase batterij als je Micro omvormers hebt of juist een Huawei Luna wanneer je een Huawei omvormer hebt. Kom je er niet uit, dan kunnen wij je altijd adviseren.

  Wat voor thuisbatterij systemen bieden jullie aan?

  We bieden naast reguliere thuisbatterijen ook AC/retrofit en hybride omvormers aan. AC/retrofit batterijen hebben een ingebouwde thuisbatterij, terwijl hybride omvormers aangesloten kunnen worden op de thuisbatterijen die wij aanbieden.

  Hoe bepaal ik de capaciteit van mijn thuisbatterij?

  De capaciteit van de batterij, uitgedrukt in kilowattuur (kWh), bepaalt hoeveel energie je kunt opslaan. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft vaak genoeg aan een thuisbatterij van 5 kWh. De berekening kun je zelfstandig uitvoeren door het aantal Wp te vermenigvuldigen met 1 tot anderhalf. Hiermee heb je voldoende dekking. Door te weinig te hebben blijft je teruglevering hoog en merk je dat de besparing aanzienlijk minder is. Is deze te hoog, dan zal de batterij op alleen de zonnepanelen niet volledig gevuld worden. Dan dien je gebruik te maken van bijvoorbeeld een dynamisch energietarief in combinatie met een onbalansverhandeling op de energiemarkt.

  Kan ik met zonnepanelen en een thuisbatterij onafhankelijk worden van het net?

  In ons klimaat is volledige onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet niet mogelijk. In de wintermaanden produceren zonnepanelen te weinig elektriciteit om de thuisbatterij volledig op te laden. Je zult dan nog stroom van het net moeten halen. Met een thuisbatterij kun je echter tot 70 à 80% onafhankelijk worden. Door de toenemende populariteit van zonnepanelen is er behoefte aan extra opslagcapaciteit, waar thuisbatterijen een oplossing voor bieden. Hoe meer eigen opgewekte stroom je zelf verbruikt, hoe minder belasting er op het net is.

  Kan ik een thuisbatterij aanschaffen zonder zonnepanelen?

  Ja, een thuisbatterij kan ook zonder zonnepanelen gebruikt worden. De batterij werkt als back-up stroomvoorziening en kan door slim te handelen in stroom voordelig uitpakken voor je portemonnee. Toch kiezen veel mensen voor de combinatie met zonnepanelen, omdat dit nog meer voordelen biedt.

  Ook kun je ervoor kiezen door alleen maar te handelen op het net met bijvoorbeeld een Sessy. Deze is namelijk rechtstreeks op de groepenkast aan te sluiten.

  Wat is de gemiddelde levensduur van een thuisbatterij?

  De garantie en levenscycli van thuisbatterijen zijn wat uiteenlopend, afhankelijk van het merk en vermogen van de thuisbatterij. De beste indicator voor de levensduur van een thuisbatterij is het aantal laadcycli. In een notendop: hoe hoger het aantal keer dat een accu kan op- en ontladen, hoe langer de batterij meegaat. Goedkopere batterijen kunnen bv. slechts 1.000 cycli doen, tegenover 5.000 tot wel 7.000 cycli bij kwalitatieve batterijen.

  Welk type thuisbatterij heeft een hoge compatibiliteit?

  Van de thuisbatterijmerken die wij aanbieden, zijn de Sessy thuisbatterij en de Pylontech batterij voor de meeste systemen geschikt. De Sessy kan met elk bestaand systeem worden gekoppeld en werkt daarnaast met 1 én 3-fase aansluitingen. Optimizers veranderen niets aan de situatie van een string-omvormer, waardoor Sessy dus ook prima werkt met een PV systeem met Optimizers. Daarnaast kun je met Sessy handelen op de onbalansmarkt.

  Wat is de gemiddelde prijs van een thuisbatterijsysteem?

  We hebben een gemiddelde genomen van onze best lopende thuisbatterijen. Een gemiddelde aanschaf van een thuisbatterij ligt tussen de €2500,- en de €4000,- in aanschaf. Het gemiddelde vermogen is 5 kWh. De kosten hiervoor beginnen vanaf €2.700 voor een Growatt ARK 5.1 of een Sessy en €4400 voor bijvoorbeeld een Enphase systeem met 6 kWh batterijopslag. Benieuwd wat voor thuisbatterij voor jouw installatie geschikt is? Wij helpen je daar graag bij. Vraag hier een offerte aan, zodat wij telefonisch al jouw vragen kunnen beantwoorden.

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking