Installateurs en wederverkoop
0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Garantie op zonnepanelen. Echte garantie of marketing garantie?

  Waarom geeft een goedkoop auto merk 7 jaar garantie en Rolls Royce 2 jaar. Is zo’n goedkope auto echt beter of heeft het merk dit nodig om deze auto te kunnen verkopen? Deze vorm van marketinggarantie zie je veel in zonne-energieland. Voor u het weet heetf u 10 – 12 of wel 25 jaar garantie. Maar wat houdt die garantie in?

  Op zonnepanelen wordt meestal 10-12 jaar productgarantie gegeven. Dit is een redelijke termijn en geldt als standaard in de markt. En dan is er nog de vermogensgarantie van 25 jaar; dat is de garantie op het zonnepaneel dat hij na 25 jaar nog minimaal 80% van het beginvermogen geeft. Dit heeft te maken met de natuurlijke degressie van het zonnepaneel. Door veroudering gaat deze elk jaar iets minder presteren. Een zonnepaneel van 300Wp moet na 25 jaar nog 240Wp aan vermogen hebben.

  Perfect, 25 jaar garantie! Maar kijk eens naar de voorwaarden. Zo staat er bijvoorbeeld dat om vermogensgarantie te claimen, het paneel getest moet worden door een erkend instituut in Duitsland. Het paneel moet daar in eerste instantie op eigen kosten heen gebracht worden. Vervolgens wordt een test gedaan die minimaal 500 euro kost. In de garantievoorwaarden staat dat de verliezende partij alle kosten betaald. U loopt daarbij het risico enkele honderden euro’s kwijt te zijn en zeker van resultaat ben u niet.

   
  Stel dat er uit de test komt dat het paneel te weinig vermogen geeft. Dan is de fabrikant verplicht u het percentage van de looptijd van wat het paneel dan waard is te vergoeden. Stel, u hebt vandaag zonnepanelen gekocht voor 200 euro per paneel. Na 12,5 jaar gaat deze kapot. Op dat moment kost hetzelfde zonnepaneel misschien nog 150 euro. De fabrikant zal hier 12,5 jaar / 25 jaar garantietermijn dus 50% van vergoeden. 75 euro per paneel! De kosten voor het her-installeren betaalt u zelf.
  Er is ook nog marketing-marketing garantie. Dat is de herverzekering van de garantie. Hierbij is de garantie herverzekerd door een grote verzekeraar. Heel goed zou je zeggen maar de in de praktijk is het helaas (vaak) anders. Het is namelijk een verzekering en voor een verzekering moet premie betaald worden. Wordt er geen premie betaald dan houdt de verzekering op. En dat is precies wat er gebeurt als er een bedrijf failliet gaat. Daarnaast zijn de herverzekerde bedragen in deze constructies beperkt. Zo heeft een top 10 fabrikant een herverzekering van maximaal 15 miljoen euro. Dat lijkt veel, maar op een omzet van 1 miljard is dat slechts een druppel op de gloeiende plaat. Daar komt nog bij dat wanneer er problemen optreden met zonnepanelen dit vaak in grote batches (aantallen) gebeurt. Dan is de 15 miljoen snel verdeeld.

  Laat u zich niet gek maken door marketing garanties. Als consument betaalt u voor een stukje zekerheid waarvan u maar moet afwachten of deze ook kan worden waargemaakt, want garantie is een vorm van verzekering. Er moet een bedrag apart gezet worden voor het nakomen van de garantie. Een solide bedrijf houdt hier rekening mee en dan kunt u er dus vanuit gaan dat de garantie ook nagekomen wordt, maar hoe bepalen welk bedrijf over zo’n lange periode solide is en blijft…

  Lijkt een garantie te mooi om waar te zijn? Dan is dit meestal zo.


  Een positieve uitzondering hierop vinden wij de 25 jaar garantie op de SunPower panelen. 

  Dit betreft 25 jaar productgarantie op de zonnepanelen, waarbij de zonnepanelen daadwerkelijk technisch anders (lees:beter) zijn, waardoor de langere productgarantie van 25 jaar ook technisch kan worden onderbouwd. Daarbij vergoed Sunpower ook reparatie en vervangingskosten en worden de garanties van SunPower financieel veiliggesteld door garantievermogen te scheiden van ondernemingsvermogen.

   

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking